воскресенье, 29 августа 1982 г.

Антон - ім'я воротарське


Юнацькі команди Києва так довго диктували моду на футбольних полях республіки, що коли це закінчилося, з новим становищем мало хто примирився у нашому місті, особливо в середовищі фахівців старших поколінь.
Між тим подібний наступ на позиції визнаних спортивних центрів - нормальне явище, що спостерігається у всій країні. Адже завдяки невпинному поліпшенню соціально-економічних умов життя на місцях розширються і обрії спортивно-масової роботи. І поява в республіці ефективних центрів підготовки юних футболістів скажімо, в Нікополі, Ровно або Первомайську, зрозуміло, не може кидати тіні на працю дитячо-юнацьких підрозділів у тому ж Києві. Але те, що колишня футбольна периферія нині активно втручається до розподілення призових місць на найголовніших змаганнях, такі підстьобує київських тренерів юних футболістів.
І ось ми маємо нове свідчення кваліфікованої праці з молодою футбольною порослю в нашому місті. Склад збірної України, яка після річної перерви виграла всесоюзний турнір на призи ЦК ВЛКСМ "Юність", - 7 гравців з Києва. Ці змагання, в яких беруть участь найкращі 14 - 15-річні футболісти союзних республік Москви та Ленінграда, проходили в два етапи: спочатку в зональних турнірах було виявлено 6 найсильніших збірних, які й розіграли призові місця у фіналі. 
На першому етапі змагань збірна нашої республіки зробила тільки одну нічию 0:0 у матчі з господарями зони - юними футболістами Білорусії, а решту поєдинків виграли з однаковим рахунком 1:0 (у збірних Естонії, Литви, Узбекистану і Туркменії ). Отже, київський динамівець Антон Броварник, що захищав ворота команди, не пропустив жодного м'яча. У фіналі, ігри якого відбулись у Бєлгороді, суперники забили Антонові тільки два м'ячі. Тут збірна України перемогла команди Москви 2:0, Естонії 2:0, Вірменії 1:0 та зіграла внічию із збірними Азербайджану - 2:2 та Грузії - 0:0.
"За турнірним значенням вирішальним був для нас матч з командою Грузії , - розповідає старший тренер збірної України на цьому турнірі, тренер київського Динамо Олександр Чубаров. - Це був передостанній тур, ми вже мали п'ять очок і в разі перемоги ставали недосяжними на першому місці. Слід сказати, що збірну Грузії як завжди на подібних змаганнях, було вкомплектовано міцними, швидкими юнаками. Адже на півдні хлопчики рано мужніють. Як і всі вихованці грузинської школи футболу, наші суперники вправно володіти м'ячем. Нашій команді було важко. Спасибі Антонові Броварнику, він діяв у воротах бездоганно. І недарма цього юного гіганта (ріст 191 см) названо найкращим воротарем турніру. 
До речі, Броварник мешкає в будинку, де живе славнозвісний вратарь Антон Леонардович Ідзковський. "Голкіпер республіки", як колись називали Антона Леонардовича, уважно слідкує за спортивними досягненнями "Антона молодшого" і пророкує йому яскраве життя у футболі.
Пригадується ще один важливий момент цієї зустрічі. Проти найтехнічнішого форварда грузинської команди грав на місці правого захисника Костянтин Романенко. Юний київський динамівець настільки грамотно діяв у тактичному плані, виявився таким швидким і чіпким, що його суперника тренери замінили, тому що той не приносив команді ніякої користі. Ми виграли останню зустріч (у команди Вірменії) і, набравши 8 очок, посіли перше місце.
Успіх нашої команди, в якій були вихованці київських "Динамо" і спортінтернату, харківського "Металіста", дитячо-юнацьких шкіл Ворошиловграда, Львова, Нікополя і Золотоноші, зумовлений передусім високоякісною організаційною роботою заслужених тренерів УРСР Є. П. Котельникова та Д. С. Резника, які у відділі футболу республіканського спорткомітету відповідають за розвиток дитячо-юнацького футболу. Значний внесок у перемогу зробив другий тренер збірної - заслужений тренер УРСР Вадим Добіжа з Ворошиловграда. Це грамотний, напрочуд ерудований у питаннях методики підготовки футболістів фахівець.
На запитання, чи бачить він у складі збірної гравців, які б могли з часом претендувати на місце в команді майстрів київського "Динамо", Олександр Чубаров відповів, що трьох-чотирьох футболістів на чолі з Броварником він уже сьогодні з чистою совістю рекомендує селекціонерам динамівського клубу як кандидатів до дублюючого складу. 
В. Мирский
"Молода гвардія" 29.08 1982 № 165 (6869)

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Фото разных лет